mandag den 3. oktober 2011

Rød, grøn og blå regering puster liv i bæredygtigt iværksætteri

”Nu kommer det grønne Danmark”, skrev Information dagen efter valget, da rød bloks sejr var en kendsgerning. Med Thornings nye hold og det regeringsgrundlag, der er formuleret, ser det ud til ikke bare at blive en grøn, men en trefarvet regering. Et væld af klima- og miljøvenlige, internationalt og socialt innovative ideer tager pludselig form og virker nu oplagte og naturlige.

Træerne vokser som bekendt ikke ind i himlen, men er man optaget af bæredygtighed og CSR, med balancen mellem det grønne, det blå og det røde som omdrejningspunkt, er det svært at være pessimistisk efter dagens regeringsdannelse. Hele tre ministerier kommer til at bakke Villy Søvndals udenrigsministerium op i det internationale arbejde - partifællen Pia Olsen Dyhr som eksport- og udenrigshandelsminister, Nicolai Wammen som europaminister og Christian Friis Bach som udviklingsminister. Det ligner umiskendeligt en satsning på et mere udadvendt og samhandelsorienteret Danmark med mere fokus på erhvervssamarbejde over grænserne.

Samtidig er der stærke profiler på det grønne område med formanden for den grønne tænketank Concito, Martin Lidegaard, som klimaminister, og Ida Auken som miljøminister – begge ildsjæle inden for de områder, de har fået. Og endelig sidder Margrete Vestager tungt på pengekassen og skal bokse med Ole Sohn som vækst- og erhvervsminister – en konstellation der kan komme mange kreative løsninger ud af – ikke mindst set i lyset af, at vi også får den yngste skatteminister nogensinde, SF’eren Thor Möger Pedersen.

Sidst men ikke mindst, er der stærke socialt bevidste kvinder på beskæftigelses- og socialministerposterne, hvor Mette Frederiksen og Karen Hækkerup har store muligheder for at gøre det bedre end deres forgængere. Den nye regering ligner faktisk et bæredygtigt dream team.

Fra drømme til virkelighed
Men det er helt sikkert ikke kun på Christiansborg, der skal arbejdes. Hvis nogen af alle de flotte visioner og politiske løfter om mere bæredygtighed skal omsættes til virkelighed, skal grønne og sociale aktivister og bæredygtige iværksættere lade sig inspirere af det nye hold, der er rykket ind på Christiansborg.

Det er vigtigt, at det ikke kun kommer til at handle om forkromede, højteknologiske løsninger eller nye skatter og afgifter. De grønne job og den bæredygtige adfærd skabes i lige så høj grad af de ideer og vaner, der driver os i det daglige.

Jeg tror på, at vi i stigende grad skal koble det grønne med det socialt ansvarlige helt ned i de daglige rutiner og måske også i den måde, vi tænker jobskabelse på. Man kunne eksempelvis tænke mere i ”grøn service” og ”social innovation”, når vi sætter nye projekter og firmaer i søen. Her er fem hurtige forslag til grøn vækst på mikro-niveauet, som hvis de bliver (mere) udbredte, ville skabe både jobvækst og velfærd i lokalsamfundene, samtidig med at de ville reducere CO2-udledningen og mindske forureningen:

1.Mere (grøn) information forbundet med køb: Ikke blot varens indhold, oprindelse og fremstilling (og ikke kun i supermarkeder), men også information om opbevaring, vedligeholdelse, bæredygtig anvendelse, muligheder for genbrug, genanvendelse og bæredygtig bortskaffelse.

2.Lavere priser: Prisniveauet på mange bæredygtige varer og ydelser er så højt, at det er uattraktivt at købe og investere. Virksomheder skal have incitamenter til at sænke priserne og dermed give forbrugere og erhvervskunder mulighed for at købe bæredygtige varer og ydelser til fornuftige priser.

3.Højere service,fx på butiksområdet: Vare- og gaveudbringning på cykel, rådgivning til grønne indkøb, bæredygtig indpakning af varer og gaver, mere service og længere garanti på produkter generelt.

4.Vareudveksling: Initiativer der fremmer genbrug af varer, fx bytteservice på second hand-ting, udbredelse af mulighed for at forbrugerne kan aflevere eller sælge brugte ting, samtidig med at de køber nye.

5.Indtænkning af sociale formål (herunder især fattigdomsbekæmpelse og hjælp til udsatte grupper) i forretningen: Procentdel af prisen går til et socialt formål, restlager går til socialt formål, eller socialt trængende og udsatte bidrager til forretningen eller er i målgruppen for (billigt) produkt.

Der er helt sikkert masser af andre ideer derude, der har ligget og ulmet i flere år, og som det nu pludselig giver mere mening at tænke konkret til ende, fordi vi har fået en yngre og mere visionær regering, der som udgangspunkt også samtidig er både grøn, rød og blå. Uanset hvad de kommer til at frembringe af politiske "produkter" de kommende måneder, må alene deres tiltrædelse være et livgivende pust for alle, der tænker bæredygtigt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar